Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου στην εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Πιερίας άνοιξε ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου με την καθιερωμένη ομιλία του.

“Σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη μας ετήσια εκδήλωση και σας εύχομαι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, Καλή Χρονιά με υγεία, αισιοδοξία, προσωπική και οικογενειακή προκοπή. Ελπίζουμε ότι το ο νέο έτος θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας και ευημερίας για τη χώρα μας, την κοινωνία, την οικονομία και την Πιερίας μας. Η νέα χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους μας και θα χρειαστούμε υπομονή και επιμονή, δύναμη και αποφασιστικότητα. Τις αρετές αυτές όμως τις έχουμε ως Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη χρονιά θα τις αξιοποιήσουμε.

Κυρίες και Κύριοι,
Συνήθως στην αλλαγή του χρόνου οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας, να δούμε κατάματα την αλήθεια, να συνειδητοποιήσουμε και να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Οι ελπίδες για εύκολες λύσεις και ο λαϊκισμός είχαν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια,για την ιδιωτική οικονομία και για τους νέους μας. Αφήσαμε πίσω μας άλλη μια μνημονιακή χρονιά με άλυτα προβλήματα και πολλές πληγές. 

Παρ’ όλα αυτά όμως διαφαίνονται και κάποιες με επιφύλαξη θα έλεγα θετικές εξελίξεις.Η αύξηση του ΑΕΠ για 3 συνεχόμενα τρίμηνα μας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης μετά από μια δεκαετία σχεδόν ύφεσης που διακόπηκε προσωρινά μόνο το 2014. Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε 1,3% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είτε σε 1,7% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, σίγουρα δεν είναι ικανοποιητική, μετά από τόσες θυσίες που έγιναν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας Δεν είναι ικανοποιητική: 
Όταν η οικονομία μας έχει υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 25% από την αρχή της κρίσης
Όταν οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από το 2009 έως σήμερα κατά 111 δις, 
Όταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67 δις.,
Όταν τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 100 δις,
Όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις και κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα άνω των 12 δις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι μπροστά μας
Όταν το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού μας, οι νέοι μας επιστήμονες, που με τόσο κόπο και θυσίες οι γονείς τους σπούδασαν, μεταναστεύουν για να βρουν δουλεία. 
Όταν τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για την χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών.

Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία και η οικονομία μας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απίστευτες ανατροπές. Φτωχοποίηση και ανεργία, δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, αφελληνισμός του τραπεζικού μας συστήματος. Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές και από τους δανειστές μας και από την χώρα μας. Επιλέχθηκε ο δρόμος της υπερφορολόγησης, της απουσίας ουσιαστικών επενδύσεων, της ελλιπής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της εξαφάνισης της ρευστότητας από την εγχώρια αγορά και την παραγωγική διαδικασία αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών, του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης και της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους.

Κυρίες και Κύριοι
Δεν θέλω να σας κουράσω με νούμερα, θα σταθώ μόνο στο εξής: η ανάπτυξη κατά 1,3% του τρίτου τριμήνου του 2017 σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλετε κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο τουρισμός, ενώ η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη παραμένει υποτονική και οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώνονται. Η ανεργία μειώθηκε από 26% στο τέλος του 2014, σε 21% το 2017. Όμως για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μειώνεται η ανεργία με προσλήψεις μισθωτών μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η πρακτική αυτή δημιουργεί μια νέα γενιά εργαζομένων των 400 ευρώ, οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμη και να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Και σίγουρα το νέο αυτό μισθολογικό σύστημα πολύ λίγο συνεισφέρει στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και στην ουσιαστική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία. 
Ας ευχηθούμε να αποτελέσει μια νέα αρχή για το τόπο μας. Πισωγυρίσματα και πρακτικές του παρελθόντος που τόσο έβλαψαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας πρέπει πάση θυσία να τις αποφύγουμε . Είναι γεγονός ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές και η πρόσβαση μας σε φθηνό δανεισμό, προϋποθέτει μια ενισχυμένη οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία.

Είναι τεράστια η ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος να τα διασφαλίσει για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Διερωτώμαι όμως εάν οι αγορές θα εμπιστευθούν ένα πολιτικό σύστημα που υπερφορολογεί τον παραγωγικό του ιστό, το βασικό πυλώνα οικονομικής προόδου μιας χώρας; Θα εμπιστευθεί ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει καμία νέα επένδυση αλλά αντίθετα φρενάρει τις ήδη υπάρχουσες; Έχουν ψηφιστεί μέτρα 5,1 δις για το 2019 και το 2020 που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, άρα μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% έως το 2022. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ύπαρξη πλεονάσματος για να είναι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές επιτυχής. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Αντίθετα πρέπει να διατεθεί στην τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας, διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία τους και όχι μέσα από επιδόματα. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη από συσσίτια ή επιδόματα αλλά από δουλειά που θα τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. 

Η οικονομία μας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης. Βασιζόμενοι σε αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, με την συνεργασία και συνεννόηση όλων μας, κράτους, επιχειρήσεων, εργαζομένων, όλων των πολιτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την μεταποίηση, την ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της χώρας μας, στηριζόμενοι πρώτα από όλα στις δικές δυνάμεις και προσπάθειες, χωρίς μνημονιακά δεκανίκια ή ταπεινωτικές εποπτείες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. 
Αρκεί να το θέλουμε.

Κύριοι Βουλευτές,
Κυριε Σταικούρα,
Στην αίθουσα αυτή βρίσκονται οι άνθρωποι που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας. Οι άνθρωποι που θα τολμήσουν, θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους, που έχουν τη θέληση να δημιουργήσουν, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας οι επιχειρηματίες.

Το μόνο που ζητούν είναι τα αυτονόητα:
1. Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε οι παραγωγικές μας δυνάμεις να μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Επίσης νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ένα ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Είναι πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίησή του δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.
2. Άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, κυρίως εκείνων των παραγωγικών επιχειρήσεων που τα προϊόντα τους ενισχύουν τις εξαγωγές μας και υποκαθιστούν τις εισαγωγές
3. Πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
4. Άμεσες δημόσιες επενδύσεις, κυρίως σε παραγωγικές υποδομές 
5. Γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να δοθεί πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις και την αγορά. Μόνο έτσι θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
6. Ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. 
Αν αναλογιστούμε ότι το 88,5% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί από 1έως 10 άτομα, ενώ μόλις το 2% απασχολεί πάνω από 51, συμπεραίνουμε ότι πραγματικά οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, αλλά και οι πιο ευάλωτες.

Κυρίες και Κυρίοι 
Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει πολλές φορές διεκδικήσει τα αυτονόητα. Και δεν θα σταματήσει να το κάνει μέχρι να εισακουστεί. Δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την πρόοδο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.Τα Επιμελητήρια είναι οι μόνοι φορείς που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα προβλήματα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή της χώρας. Έχουν τη γνώση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων, διατυπώνοντας πάντα συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Επιμελητηρίου Πιερίας καθώς και ένα προς ένα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τις εργατοώρες που αφιερώνουν προκειμένου να προασπίσουν τα αιτήματα των συναδέλφων μας,

την κα. Σταματία Βελώνη, Α΄ Αντιπρόεδρο

τον κ. Ιωάννη Πείδη, Β΄ Αντιπρόεδρο

τον κ. Αθανάσιο Κόκκινο, Γενικό Γραμμαέα

την κυρία Χάϊδω Παπαχατζή, Οικονομικό Επόπτη

τον κ. Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Υπεύθυνο Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,

τον κ. Μάρκο Κουλούμογλου, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων,

τον κ. Νίκο Αποστολόπουλο, Πρόεδρο της Ε.Ε.Σ.Τ.Ε.Π.

τον κ. Δημήτρη Αλμαλιώτη, Πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος,

τον κ. Βασίλη Μπατάλα, Πρόεδρο του Μεταποιητικού Τμήματος

την κυρία Βίνα Φλογέρα Πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών

τον κ. Γεώργιο Βαφόπουλο,

τον κ. Νίκο Βουτσά,

την κυρία Άννα Γατσιού,

την κυρία Σμαρώ Γιαννούλη,

την κυρία Μαρία Δέλλιου,

τον κ. Σωτήρη Δρούγκα,

την κυρία Ελένη Ηλιάδου,

τον κ. Νίκο Μυστακίδη,

τον κ. Χρήστο Νάνο,

τον κ. Ρούλη Ουσταμπασίδη,

Για άλλη μια χρονιά τη σημερινή εκδήλωση τη χρηματοδοτούν οι επιχειρηματίες μας. 
Τους ευχαριστούμε !

Προηγούμενο Ετήσια Δεξίωση Επιμελητηρίου Πιερίας – Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει πολλές φορές διεκδικήσει τα αυτονόητα και δεν θα σταματήσει να το κάνει μέχρι να εισακουστεί»

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας